12 Temmuz 2018 Perşembe

"Söylem Eylemi Getirir"



Öğretmen Akademisi Vakfı'nın eğitimlerinde öğrendiğim ve hayatımı kolaylaştıran bir alışkanlıktan bahsetmek istiyorum biraz... Olumlu ifadeler. "Söylem, eylemi getirir" demişlerdi eğitimde hocalarımız. Dili ısrarla olumluya çevirmeye başlarsanız, düşünceleriniz de olumlu hale gelir, düşünce davranışın tetikleyicisi olduğuna göre davranış da olumluya dönüşür. Davranışı sürekli tekrarlamak alışkanlık, alışkanlıkların sürekliliği de tutum geliştirir. Dolayısıyla olumlu düşünmek de, olumlu davranmak da sözlerimizi özenle seçmemizle yakın ilişkili... Zor gibi gelse de başlarda, kullanmaya başlayınca değişim mucizevi şekilde gerçekleşiyor. 

Olumlu söylemi destekleyen bir diğer şey de gelişimi hedef alan sorularla kişinin kendisine inancını desteklemek ve çözüm yollarını fark etmesine rehberlik etmek. Kişiler bazen içinde yaşadıkları durumu nesnel şekilde analiz edemeyebilirler. Kişisel sebepler, ortamın özelliği, sosyal kaygılar vb pek çok sebeple problem durumunu çözümsüz gibi görebilirler. Bu durumda anlayan, destekleyen ve sorun çözme becerimize saygı duyan bir tutumla karşılaşmak rahat hissettirebilir, durumu farklı açılardan ele almamıza yardımcı olabilir. 

Örneğin, 

"Yapamıyorum" diyerek çalışmasını bitirmek isteyen öğrenciye "Yapamadığını düşündüğün için çalışmanı bitirmek istiyorsun. Çalışmayı zorlanmadan yapabilmen için neler yapabiliriz birlikte düşünelim"

"Potansiyelin var ama kullanmıyorsun" yerine "Potansiyelini kullanman için sana nasıl yardımcı olabilirim?"

"Eğer senin için bunu yaparsam, herkes için de yapmak zorunda kalırım" yerine "Tam olarak bahsettiğin şekilde olmasa da ihtiyacını karşılamak için elimden gelenin en iyisini yapacağım, senin de çözümle ilgili başka bir önerin var mı?"

"Bu gürültü de ne böyle?" yerine "Bir problem olduğunu görüyorum, çözüm bulmak için neler yapabiliriz bir bakalım" gibi ifadeler çözüm yollarını araştırmayı ve paylaşmayı destekleyeceği için olumlu sonuçlar verecek, sorunu gerçekten önemseyen bir tutumla karşılaşan öğrenciyi rahat hissettirecektir. 

Hedef, karşılaştığımız kişilerle ilişkilerimizde
 kendi kimliğini koruyan ayrı bireyler olarak var olabilmek ve paylaşarak ortak değerler yaratabilmek olmalı. 

FERDA GÖKTÜRK İNCE



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder